• Προετοιμασία: 20'
  • Ψήσιμο: 35'
  • Μερίδες: 8
  • Δυσκολία: εύκολο

Υλικά

  • Για το φύλλο
  • 10 αυγά
  • 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 δόση βανίλια σκόνη
  • 375 γρ. ψιλοκομμένο καρύδι
  • 125 γρ. τριμμένη φρυγανιά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 100 γρ. κακάο σκόνη
  • ξύσμα από 1/2 λεμόνι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη
  • λίγο αλεύρι και βούτυρο για το ταψί
  • Για το γλάσο
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 400 γρ. κουβερτούρα
  • 80 γρ. βούτυρο
  • σαντιγί για το γαρνίρισμα
  • 50 γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 50 γρ. λευκή ζάχαρη (για τη μαρέγκα)

Εκτέλεση

  1. Για το φύλλο . Ανακατέψτε τα αυγά πολύ καλά μέσα σε μπολ και στη συνέχεια προσθέστε τη ζάχαρη καθώς και τη βανίλια. Τοποθετήστε το μπολ σε μπεν μαρί ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ζεσταθεί αρκετά και να λιώσει η ζάχαρη χωρίς όμως να καούν οι κρόκοι. Βάλτε το μείγμα στο μίξερ και ανακατέψτε με το σύρμα για 10' περίπου μέχρι να φουσκώσει.
  2. Ανακατέψτε σε άλλο μπολ το καρύδι, τη φρυγανιά, το μπέικιν πάουντερ, το κακάο, το ξύσμα λεμονιού και την κανέλα, και ρίξτε τα σιγά-σιγά στο μείγμα των αυγών ανακατεύοντας προσεκτικά με μια σπάτουλα.
  3. Τοποθετήστε το μείγμα της καρυδόπαστας σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί και απλώστε το έτσι ώστε να αποκτήσει επίπεδη επιφάνεια στο επάνω μέρος. Το ύψος του μείγματος πρέπει ναφτάνει τα 3/4 του ύψους του ταψιού. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C για 35'.
  4. Για το γλάσο.  Σε ένα κατσαρολάκι προσθέστε την κρέμα γάλακτος και μόλις πάρει βράση βγάλτε την από τη φωτιά, ρίξτε μέσα ψιλοκομμένη την κουβερτούρα και το βούτυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια και ανακατέψτε μέχρι να ομοιογενοποιηθούν εντελώς.
  5. Μόλις βγάλετε την καρυδόπαστα από το φούρνο αφήστε την για 3-4' να πέσει η θερμοκρασία της και γλασάρετε ενώ είναι ακόμη ζεστό το γλάσο. Αφήστε την καρυδόπαστα να ξεκουραστεί για 20' και σερβίρετε, γαρνίροντας κάθε κομμάτι με λίγη σαντιγί (προαιρετικά).

Δημοσίευση σχολίου

 
Top