Μια μεγάλη αναμέτρηση που ίσως κρίνει και το μέλλον της Ελλάδας ξεκινά την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, όπου οι 27 ηγέτες θα κληθούν συμφωνήσουν σε μια μεγαλύτερη οικονομική και πολιτική ενοποίηση της Ε.Ε. . Στην ατζέντα της Συνόδου βρίσκονται η αμοιβαιοποίηση του χρέους, η ενοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, η δημοσιονομική ενοποίηση και τα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης.

Οι διαβουλεύσεις των Ευρωπαίων θα γίνου επί του προσχεδίου για τη «δημιουργία μιας πραγματικής οικονομικής Ενωσης προκειμένου να σωθεί το ευρώ», που συνέταξε η «τετραρχία» της ΕΕ: ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Ουσιαστικά, η πρωτοβουλία των «4» κατευθύνεται προς την εκχώρηση του ελέγχου επί των δημόσιων οικονομικών στις Βρυξέλλες, με αντάλλαγμα την έκδοση ευρωομολόγων και την κοινή χρηματοδότηση των χρεών των κρατών μελών, πρόταση που βάζει τη βάση για τη δημιουργία μιας πραγματικής ευρωπαϊκής πολιτικής ομοσπονδίας.

Μεγάλο αγκάθι αποτελεί η πρόταση για τη δημιουργία μιας δημοσιονομικής ένωσης, η οποία προκαλεί έντονες αντιδράσεις σε πολλά κράτη μέλη.

Σύμφωνα με τις προτάσεις των «4» και προκειμένου να διασφαλιστεί η δημοσιονομική σταθερότητα, οι ετήσιες δαπάνες των κρατών μελών θα υπολογίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γεγονός που σημαίνει ότι μια χώρα θα μπορεί να υπερβεί τα σχετικά όρια που έχουν τεθεί μόνον εάν έχει λάβει την άδεια των άλλων κρατών μελών.

Μόνον κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγων, υποστηρίζουν οι «4», οι οποίοι, παράλληλα, προσθέτουν ότι είναι αναγκαία η θεσμοθέτηση ενός ευρωπαίου υπουργού επί των δημοσιονομικών.

Ωστόσο, η δημιουργία μιας δημοσιονομικής ένωσης, που υποστηρίζεται από τη Γερμανία και την Αυστρία, εκλαμβάνεται από τη Γαλλία και την Ιταλία ως εκχώρηση κυριαρχίας.
Σε αντιδιαστολή της περισσότερης δημοσιονομικής πειθαρχίας που απαιτεί η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία ζητούν μεγαλύτερη επίδειξη αλληλεγγύης προς τις αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης και θεωρούν αναγκαίο στη Σύνοδο Κορυφής να ξεκινήσει μια σοβαρή συζήτηση για την αμοιβαιοποίηση του χρέους (ευρωομόλογα ή ταμείο για την απόσβεση του δημόσιου χρέους).

Το δεύτερο θέμα που θα απασχολήσει τους ευρωπαίους ηγέτες είναι η πρόταση των «4» για τη σύσταση μιας τραπεζικής ένωσης. Η πρόταση προβλέπει την εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την ευρωπαϊκή στήριξη των τραπεζών που οδηγούνται σε χρεοκοπία κατά τρόπο που να μην επιβαρύνονται οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι και την κοινή εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Σε ό,τι αφορά στην εποπτεία των τραπεζών, πολλές χώρες εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους, ενώ η Γερμανία έχει χαρακτηρίσει «πρώιμη» την πρόταση για εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων.
Επιπλέον, οι «4», θεωρούν αναπόφευκτη την εναρμόνιση των εθνικών φορολογικών νομοθεσιών προκειμένου να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι «27» θα συζητήσουν, επίσης, την πρόταση που τέθηκε στη μίνι-Σύνοδο της Ρώμης στις 23 Ιουνίου από τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας, σύμφωνα με την οποία το 1% του κοινοτικού προϋπολογισμού (120 ως 130 δισ. ευρώ) θα διατεθούν για την τόνωση της ανάπτυξης.

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η εφαρμογή των προτάσεων των «4» προϋποθέτουν αλλαγή των Συνθηκών και έγκριση των εθνικών κοινοβουλίων, κάτι το οποίο καθιστά αναγκαία την διεξαγωγή δημοψηφισμάτων σε πολλά κράτη-μέλη.

Ως εκ τούτου, για να αποκτήσουν σάρκα και οστά οι εν λόγω προτάσεις χρειάζονται πιθανότατα δέκα χρόνια.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Βαν Ρομπάι ευελπιστεί ότι στη Σύνοδο της 28ης και 29ης Ιουνίου, εφόσον οι Ευρωπαίοι ηγέτες δώσουν το πράσινο φως, θα τεθούν οι βάσεις για να υλοποιηθεί το μεγαλεπήβολο όραμα των «4» για τη δημιουργία της πολιτικής ομοσπονδίας της Ευρώπης.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 28ης και 29ης Ιουνίου θα ξεκινήσει στις 5 μ.μ. (ώρα Ελλάδος), ενώ στις 29 Ιουνίου, στις 2 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) θα ξεκινήσει η Σύνοδος των «17» της Ευρωζώνης, παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top