Εκπαιδευμένος από τους Ταλιμπάν είναι σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde ο 24χρονος ύποπτος για τις δολοφονίες τεσσάρων ανθρώπων σε εβραϊκό σχολείο στην Τουλούζη και τριών γάλλων στρατιωτικών.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα ο αλγερινής καταγωγής μηχανικός αυτοκινήτων Μοαμέντ Μερά έχει ταξιδέψει στο Πακιστάν δυο φορές, μια το 2010 κι άλλη μια το 2011 κι έχει πολεμήσει μαζί με ισλαμιστές Ταλιμπάν στις ταραγμένες περιοχές της αχανούς πακιστανο-αφγανικής μεθορίου, ενώ άλλες πληροφορίες μιλούν για ένα πρώτο του ταξίδι στην περιοχή το 2004.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο Μερά πέρασε πολύ χρόνο εκπαιδευόμενος στις περιοχές των φυλών του βορειοδυτικού Πακιστάν κι ειδικά στα βουνά του Βόρειου Ουαζιριστάν, μια περιοχή στα σύνορα με το Αφγανιστάν που ελέγχεται από αντάρτες του κινήματος Τεχρίκ-ι-Ταλιμπάν (Ταλιμπάν του Πακιστάν). Μετά την εκπαίδευσή του, ο Μερα φέρεται ότι συμμετείχε και στο ένοπλο δίκτυο των Χακανί (Haqqani), ένα ανταρτικό σώμα που μάχεται εναντίον των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Για αυτό, η γαλλική αστυνομία είχε θέσει περιστασιακά υπό παρακολούθηση τον νεαρό ύποπτο, ο οποίος στο παρελθόν είχε προσπαθήσει να καταταγεί, χωρίς όμως επιτυχία, τόσο στον γαλλικό στρατό, όσο και στη Λεγεώνα των Ξένων.
«Δηλώνει ότι είναι μαχητής του Τζιχάντ, ότι ανήκει στην Αλ Κάιντα, ότι ήθελε να πάρει εκδίκηση για όσα υφίστανται τα παιδιά στην Παλαιστίνη και ότι ήθελε να πραγματοποιήσει επιθέσεις εναντίον του γαλλικού στρατού», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κλοντ Γκεάν.

Σύμφωνα με το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24, ο άνδρας είπε ότι είναι αντίθετος με τον νόμο για την ισλαμική μαντίλα και αγωνίζεται κατά της συμμετοχής της Γαλλίας στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν κι ότι οι πράξεις του δεν είναι παρά η αρχή (μίας σημαντικής τρομοκρατικής εκστρατείας).

Η Monde γράφει ότι περίπου 100 ευρωπαίοι εκπαιδεύονται αυτή τη στιγμή στις ζώνες των φυλών του βορειοδυτικού Πακιστάν, με μια διπλωματική πηγή να αναφέρει πως πολλοί εξ' αυτών κατέχουν γερμανικό διαβατήριο, ενώ περίπου 12 απ' αυτούς είναι Γάλλοι πολίτες, προσθέτοντας πως στην εκατοντάδα αυτή συμπεριλαμβάνονται και Βέλγοι καθώς και άνθρωποι με διπλές υπηκοότητες, όπως γερμανομαροκινοί ή ιταλοαλγερινοί.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top