Δεσμευτικό δημοψήφισμα για την επικύρωση της νέας δανειακής σύμβασης πιθανότατα μέσα στο Γενάρη προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα έθεσε θέμα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Το δημοψήφισμα, όπως ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ο υπουργός Χάρης Καστανίδης, ένας εκ των εισηγητών της σχετικής πρότασης προς τον πρωθυπουργό, θα γίνει πιθανότατα μέσα στον Ιανουάριο. Δεν είναι σαφές αυτή τη στιγμή αν θα έχει ψηφιστεί νωρίτερα η δανειακή σύμβαση από τη Βουλή.

Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς εάν το ερώτημα του δημοψηφίσματος ζητεί την επικύρωση νόμου ψηφισμένου από τη Βουλή απαιτεί συμμετοχή του εκλογικού σώματος σε ποσοστό 50% ούτως ώστε το αποτέλεσμα να είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση.

Σε περίπτωση που το ερώτημα αφορά μη ψηφισμένο νόμο το ποσοστό συμμετοχής του εκλογικού σώματος πέφτει στο 40%.

Σε αφορά στη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση κατά πάσα πιθανότητα η σχετική τριήμερη διαδικασία στο Κοινοβούλιο θα ξεκινήσει αύριο το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυκτα της Πέμπτης με ονομαστική ψηφοφορία.

Λίγο πριν είχε εξαπολύσει μετωπική επίθεση κατά των τραπεζών αλλά και ιδιοκτητών ΜΜΕ που όμως είπε είναι ουσιαστικά χρεοκοπημένα αλλά θέλουν τις τράπεζες ανεξέλεγκτες για να μπορούν να εξασφαλίζουν θαλασοδάνεια εκτός τραπεζικών κριτηρίων.

Ο κ. Παπανδρέου κατέστησε σαφές ότι προτίθεται να εξαντλήσει την τετραετία και έως τότε να εφαρμόσει, όπως είπε, επιθετικά πλέον και όχι αμυντικά, όπως μέχρι τώρα το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

Κάνοντας ουσιαστικά μια ομιλία προγραμματικών δηλώσεων διετίας ο πρωθυπουργός προανήγγειλε αλλαγές, πόθεν έσχες για όλους, αλλαγή εκλογικού νόμου ακόμη και προετοιμασία αναθεώρησης του Συντάγματος.

Ο κ. Παπανδρέου επιχειρώντας να ανετρέψει πλήρως το πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες άνοιξε όλα τα μέτωπα μαζί επιχειρώντας να θέσει πολλαπλά διλλήματα.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε εξ αρχής ότι οι αποφάσεις ήταν ιστορικές και τόνισε ότι τίποτα δεν θα είχε αποφασιστεί αν η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ δεν είχε πάρει τις ιστορικές αποφάσεις ψηφίζοντας το πολυνομοσχέδιο, πριν από δύο εβδομάδες. «Προασπίστηκε το εθνικό συμφέρον» είπε χαρακτηριστικά.

Η συμφωνία απομακρύνει την ανασφάλεια στη χώρα και επιβεβαιώνει τη θέση μας στο σκληρό πυρήνα του ευρώ, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.
«Δεν θριαμβολογούμε και δεν εφησυχάζουμε για τις σημαντικές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών», τόνισε, προλογίζοντας τον πρωθυπουργό, ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Έξαρχος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα συνεδριάσει σύντομα, εκ νέου, η Κ.Ο. για να τοποθετηθούν και οι βουλευτές.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top