Μισοτελειωμένα έχουν μείνει δεκάδες έργα σχολικής στέγης της πρώην νομαρχίας Θεσσαλονίκης, καθώς οι εργολάβοι έχουν διακόψει τις εργασίες λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Ορισμένοι δήμοι έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να εντάξουν την κατασκευή νέων διδακτηρίων στο ΕΣΠΑ, τη στιγμή που χιλιάδες μαθητές εξακολουθούν να παρακολουθούν μαθήματα σε υπόγεια, κοντέινερ, μισθωμένα καταστήματα και αίθουσες χωρισμένες με γυψοσανίδες.

Αυτήν τη στιγμή περίπου 40 έργα της πρώην νομαρχίας παραμένουν «παγωμένα», αφού έχει κλείσει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης, αναφέρει ο «Αγγελιοφόρος». Τα χρέη προς τους εργολάβους αγγίζουν τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ απαιτούνται άλλα δέκα εκατ. ευρώ για τις απαλλοτριώσεις οικοπέδων, σύμφωνα με τον ίδιο.

Αν και έχουν γίνει σημαντικά βήματα με τη συρρίκνωση του ποσοστού της διπλοβάρδιας κάτω από το 5%, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν θύλακες, όπου οι δυσκολίες είναι σχεδόν ανυπέρβλητες για μαθητές και γονείς. Δεν είναι τυχαία η μετεγγραφή δεκάδων μαθητών από σχολεία της Πολίχνης σε πρωινά διδακτήρια της Νεάπολης και άλλων περιοχών. Υπενθυμίζεται ότι η Πολίχνη ταλαιπωρείται από τη διπλοβάρδια εδώ και 31 χρόνια, καθώς πάνω από το 50% των γυμνασίων και λυκείων λειτουργούν πρωί-απόγευμα, σύμφωνα με γονείς.

Την ίδια στιγμή, η Ευκαρπία παραμένει χωρίς λύκειο, με συνέπεια οι 280 μαθητές να μετακινούνται καθημερινά προς το 2ο Λύκειο Πολίχνης. Ασφυκτική θεωρείται η κατάσταση και στη Νικόπολη, όπου καταβάλλεται προσπάθεια ανταλλαγής οικοπέδου με έναν ιδιώτη, ώστε να ανεγερθεί ένα καινούργιο δημοτικό.
Αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της διπλοβάρδιας βρίσκονται οι μαθητές και οι γονείς στο συγκρότημα των 8ου και 9ου Γυμνασίων-Λυκείων της Θεσσαλονίκης, όπως και σε επτά νηπιαγωγεία και δημοτικά.

Το μεγαλύτερο γυμνάσιο σε όλη την Ελλάδα λειτουργεί στη δημοτική ενότητα των Πεύκων, φιλοξενώντας 550 παιδιά. Η παράδοση του νέου λυκείου συμβάλλει στην αποσυμφόρηση της κατάστασης, καθώς θα αξιοποιηθούν τέσσερις αίθουσες που άδειασαν.
«Μπαγκλαντές της εκπαίδευσης» αποκαλεί ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, τα σχολεία του πρώην δήμου Χορτιάτη, ενώ έχει καλέσει και την υπουργό Παιδείας να τα επισκεφτεί.

Στην Εξοχή λειτουργεί αίθουσα διδασκαλίας οκτώ τ.μ., ενώ συνθήκες ασφυξίας επικρατούν στο Ασβεστοχώρι και το Φίλυρο. Κλεισμένοι διάδρομοι με γυψοσανίδες, ημιυπαίθριοι, αίθουσες κίμπο, μισθωμένα καταστήματα και άλλες πρόχειρες λύσεις συνθέτουν την εικόνα στα σχολεία.

Στα υπόγεια σχολείων του Ευόσμου φιλοξενούνται και φέτος μαθητές, καθώς οι αίθουσες δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες. Η εκρηκτική αύξηση του πληθυσμού τα τελευταία χρόνια είχε ως αποτέλεσμα να «πλημμυρίσουν» οι τάξεις από μαθητές, ενώ επιστρατεύτηκαν και πρόχειρες λύσεις (διάδρομοι χωρισμένοι με γυψοσανίδες, αίθουσες κίμπο κ.λπ.).
«Θέλουμε οπωσδήποτε δύο δημοτικά, ένα Επαγγελματικό Λύκειο και νηπιαγωγεία», εξήγησε ο δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου, Στάθης Λαφαζανίδης, επισημαίνοντας ότι έχει εγκριθεί η κατασκευή ενός γυμνασίου και λυκείου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top