Μυρισε καλοκαιρακι???? χμμμμμ...... αν και φετος δεν θυμιζει κατι απο καλοκαιρι ο ιουνιος, θα προτεινα να ριξουμε μια μικρη ματια στο χαρτι τησ ελλαδιτσας μας και συγκεκριμενα να εστειασουμε την προσοχη μας σε ενα μικρο αλλα πανεμορφο και φιλοξενο νησακι την  Γαυδο, κρυμενο στο λιβυκο πελαγος μολις 25 ναυτικα μιλια απο την υπεροχη Κρητη. Ενα νησακι πλουσιο σε φυσικες αρετες , πεντακαθαρα καταγαλανα νερα, εκπληκτικης ομορφιας παραλιες κ μονοματια μεσα στο κεδροδασος.


 Ας γνωρισουμε την Γαυδο καλυτερα λοιπον...... ενα μικρο νησι με μεγαλη κ βγαλμενη απο τα βαθυ του χρονου ιστορια. Το νησι εχει ταυτιστει με την Ωγυγια, οπου εκει η Καλυψω κρατουσε τον Οδυσσεα αιχμαλωτο. Ακομη  συμφωνα με αρχαιολογικες ερευνες η Ρωμαικη αυτοκρατορια ειχε παρουσια στο νησι οπου εκαναν καταχρηση της χλωριδας του νησιου. Ο Απόστολος Παύλος πέρασε από την υπήνεμη πλευρά του νησιού, κατά τη διάρκεια του τελικού ταξιδιού του προς τη Ρώμη. Αφού εγκατέλειψε την Κρήτη, μια καταιγίδα έβγαλε το πλοίο του εκτός πορείας με αποτέλεσμα να περάσει δίπλα από τη Γαύδο. Το γεγονός αυτό έχει καταγραφεί στις Πράξεις 27:16.


 Εδώ στη Γαύδο, μπορείς να βρεις τον επίγειο παράδεισο, το διαφορετικό τρόπο ζωής. Και γίνεσαι ένα με τη φύση, την ιστορία και το σημερινό άνθρωπο. Όσο για τα παντοειδή αποθέματά της, σημαντικά και πολυάριθμα. Μεταξύ των άλλων, η μοναδικότητα στο τοπίο, οι ιδιαιτερότητες στο φυσικό περιβάλλον. Σαρακήνικο, Αγιάννης, Λαυρακάς, Κόρφος, Ποταμός, Πύργος, μερικές από τις πανέμορφες αμμουδιές. Γραφικοί οικισμοί στο Καστρί, Βατσιανά, Άμπελος, Ξενάκη, αλλά και πολλά πέτρινα Μετόχια σε όλο το νησί. Πλούσια τα ευρήματα της ιστορικής της διαδρομής, όπως είναι το Ρωμαϊκό υδραγωγείο, τα ελαιοπιεστήρια και πατητήρια, το αρχαίο λιμάνι στο Λαυρακά. Κέδρα, φώκιες, πεύκα, χελώνες, αβόρατοι, τρυγόνια, αγκίσταροι, σχίνα, θυμάρια, θρίμπες, μελίσσια, η αλυκή, οι αρόλιθοι και η Natura2000.

Εξάλλου, οι άγριες ομορφιές του νησιού, οι παραλίες και οι ακρογιαλιές της με τους κρίνους της παραλίας και τα θαλασσόκεδρα που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα, τα γαλάζια και διαυγή νερά της θάλασσας, τα υποθαλάσσια σπήλαια, αλλά και οι καταδεχτικοί κάτοικοί της δημιουργούν περιβάλλον και προϋποθέσεις για να προωθηθεί ο εναλλακτικός τρόπος ζωής που στηρίζεται στην αλληλεγγύη, στο σεβασμό, αλλά και σε συμπεριφορές τέτοιες όπου Άνθρωπος και Φύση ανέκαθεν συμπορεύονταν. Αλλά, και παραθεριστές που πραγματικά βλέπεις να σέβονται τον τόπο όπου θα περάσουν μερικές ανέμελες μέρες.
 Αν και χαρακτηριζεται απο τουσ υσχιρους ανεμους η Γαυδος ειναι σιγουρα ενας προορισμος που θα σασ μαγεψει!!!

Δημοσίευση σχολίου

 
Top