Στην αναγνώριση ότι «τα νεύρα είναι τεντωμένα», με την επισήμανση, ωστόσο, ότι η αποστολή μας είναι «να αποφευχθεί μια καταστροφή» προχώρησε ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στον έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πριν από την συνάντηση που θα έχει σήμερα μαζί του στην Αθήνα, σε μια προσπάθεια για τον τερματισμό της διαφωνίας ανάμεσα στους διεθνείς πιστωτές και την Ελλάδα για το πρόγραμμα διάσωσης.

Η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της βάσει του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, αλλά χρειάζεται να την υποστηρίξουμε για να αποτρέψουμε την έξοδό της από την Ευρωζώνη, σημείωσε ο Φάιμαν μιλώντας στο δίκτυο ORF. «Ξέρω ότι υπήρξε σειρά προτάσεων, και από τους θεσμούς, τις οποίες και εγώ επίσης δεν θεωρώ λυσιτελείς», σημείωσε ο Φάιμαν σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

«Υψηλή ανεργία, 30-40% χωρίς ασφάλεια υγείας και επιπλέον αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα. Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε αυτήν την δύσκολη κατάσταση δεν μπορούν να το κατανοήσουν αυτό», σημείωσε. Η εναλλακτική λύση είναι να καταπολεμηθεί η διαφθορά και να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι Έλληνες πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν, πρόσθεσε σχετικά.

Ο ίδιος σχολίασε ότι η εκτόξευση προσβολών δεν ήταν ποτέ βοηθητική, ενώ υπογράμμισε: «Στέκομαι στο πλευρό του ελληνικού λαού, στον οποίο ενώ βρίσκεται σε αυτήν την δύσκολη θέση, προτείνονται κι άλλα πράγματα που είναι επιζήμια για την κοινωνία».

Ο Φάιμαν εξέφρασε και την πεποίθηση ότι μπορεί να υποστηρίξει τις προσπάθειες του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την επίτευξη συμφωνίας, χρησιμοποιώντας την Αυστρία ως υπόδειγμα χώρας στην οποία οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι έχουν υγειονομική περίθαλψη οικονομικά βιώσιμη.

Οι συναντήσεις
Ο Καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, θα  συναντηθεί το μεσημέρι στο μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό, Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Φάιμαν θα συναντηθεί νωρίτερα και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Την Τρίτη σε δηλώσεις του από τη Βιέννη ο αυστριακός Καγκελάριος υποστήριξε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο που θα εγγυάται στους επενδυτές ότι η χώρα θα είναι και μετά από ένα χρόνο μέλος της Ευρωζώνης.

Προειδοποίησε, δε, για έναν «ορατό κίνδυνο υποβόσκουσας εξοικείωσης με την ιδέα ενός Grexit», ενώ επισήμανε ότι η επίσκεψή του στην Αθήνα έχει ως σκοπό και «να δείξουμε ότι δεν ενδιαφερόμαστε για ένα Grexit».

Από την πλευρά του ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ τόνισε την Τρίτη ότι στην υπόθεση της Ελλάδας δεν πρέπει να παραβλέπεται η γεωπολιτική διάσταση, σημειώνοντας ότι η χώρα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, διαθέτει σημαντικά σύνορα με την Τουρκία και θα μπορούσε ίσως σε περίπτωση ενός Grexit να συνεργαστεί στενότερα με τη Ρωσία και την Κίνα.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top